BUDAPEST ART THERAPY CERAMICS CLASS 

Budapesti Művészetterápiás Kerámia Órák Budapes


Ceramics Class near the Parliament for beginners and advanced student as well. Come and enjoy the creative experience of clay modelling, creating sculptures, objects like lamps, and all kind of decorative or applied pieces. 

Learn Indian and Precolumbian techniques, and realize your dreams with professional guidance of ceramic artist Eva Bertok. 

More information: +36 30 3624830 or email lailos@gmail.com 
For inquiries about the light sculptures or art therapy sessions, CONTACT +36 30 3624830 

A müvészetterápiás órák iránt és a fénylámpák megrendelésével kapcsolatban az alábbi címen érdeklödj +36 30 3624830 vagy lailos@gmail.com. 
Művészet terápiáról: ide kattints | My approach to art theraphy: read more 


 REVIEW/SAJTÓ
a művészetterápiás kerámia óráimrólSoma Mamagésa  (énekes, műsorvezető, újságíró, )
Nők Lapja Café


"Nagyon sok nőnél azt látom - és erről már sokszor írtam - hogy nem élik meg eléggé a kreativitásukat. Enélkül pedig nem lehet teljes életet élni. Neked azért lenne ez különösen fontos, mert nem lettél anya. Anyának lenni egy teremtő folyamat, csakúgy, mint alkotni. Épp ezért ajánlom neked a kreativitás megélésében is konkrétan a kerámiát. Ugyanis agyaggal dolgozol, ami maga az anyaföld. Ebből fogsz "teremteni", megszülni azt a tárgyat, amibe tested-lelked-szellemedet belegyúrtad. Nem hiszem, hogy asszonynak jobb motivációja lehetne a kerámiára, mint most épp neked!
Bertók Éva kerámiája
És mivel adtam tanácsot, most adok kalácsot is. Mégpedig olyat, amiről tudom, hogy többet fog adni, mint hinnéd. Konkrétan ajánlom neked egy keramikus művész- és oktató barátnőmet, Bertók Évát. Több barátnőm, ezenkívül a húgom és a lányom is jártak hozzá, azóta is visszavágynak. (A húgom nemrég szült, a lányom pedig minden délután zeneoktatásban részesül, mivel erre a pályára készül, szabad akaratából természetesen.) Mikor Hannát elvittem a kerámia órákra, magam is csatlakoztam a "fonó"-ban levő beszélgetésekhez. Ahhoz persze, hogy ez a meleg, otthonos, őszinte, szeretettel teli és spirituális légkör kialakuljon, kellett és kell Éva személyisége. Merthogy ő maga ilyen. Őszinte, tiszta, önazonos, nyitott, meleg, elfogadó, nagyon nő, és érett művész. Több tanítványának láttam a munkáit, és már az első alkotásokban megnyilvánul az egyediség. Hagyja, hogy átjöjjön az anyagon keresztül az individuum. Vagyis a manifesztumban, amit létrehozol, megszülsz, abban szemmel láthatóan, kézzel foghatóan már ott vagy te.


Bertók Éva kerámiája
Néhány szóban azért még mesélek Bertók Éváról. 1979-ben végzett faszobrászként, 1981-ben keramikusként, majd ékszereket készített. Ezután férjével és két gyermekével hat évre kikerült Spanyolországba, ahol mélyen megérintette a mediterrán kultúra. Itthon csak az európai technikákat tanulta (ami a korongozás és mázazás alapjaira épül), de rájött, hogy ez őt nem elégíti ki. Barcelonában ébredt rá, hogy őt a precolumbian kultúra érdekli (spanyolok előtti indián technikák), így elment egy ottani iskolába, ahol ezeket tanulhatta.

Itthon 11 éve tanít, és csinálja a maga módszerei szerint azokat az újdonságokat, amelyeket ő talált ki. Teljesen egyedi, ezer közül is felismerhető a stílusa, egyedi technikája van, nagyon izgalmas és nagyon női kerámia tárgyak ezek, amikből sugárzik a spiritualitás. (Nekem tele van a lakásom a munkáival.)

És most hadd idézzek tőle: "2000-ben voltam először Mexikóban, ami nekem egy zarándokút volt. Az ott ért élmények meghatározták a további életemet, gondolkodásomat, és az ott tapasztalt események még háromszor visszahívtak. 2003-ban a mexikói állam ösztöndíjasaként a Magány Szüze Kápolnájának a restaurálásában vehettem részt San Miguel de Allendében. Már most tervezem az ötödik utamat a Yucatan-félszigetre, ahol egy művésztelep megalakításában szeretnék részt venni. Mexikó engem a spirituális életem megvalósításához segített hozzá. Azt nem tudom, hogy mi vár ott rám, de azt igen, hogy meg kell próbálnom, meg kell néznem, mert abban hiszek, hogy az a sok szeretet és segítség, amit ott kaptam, nem volt csak úgy, csak úgy hiába." 


És az a sok szeretet és segítség, amit te kaphatsz Évától és magától a kerámiázástól sem lesz hiába! Hiszen az a cél, hogy újra legyen életkedved, inspirációd! Hogy várd az estét, a holnapi napot, és legfőképpen élvezd a jelent! Bár az is lehet, hogy másfajta teremtő és kreatív tevékenységbe fogsz bele (nemezelés, fonás, festés, stb.), végül is a lényeg az, hogy indulj el, és találd meg azt, amiben megélheted és megvalósíthatod a benned levő teremtő erőt!

Épp úgy neked, mint másnak, szeretettel ajánlom, és "ajándékozom," így karácsony alkalmából Bertók Évát. Az email címe: lailo@gmail.com.
Búcsúzóul pedig a "Szabadlelkű vad kanca" dalszövegemből idézek:

"Szerintem már meg van írva az a film, amiben játszunk. A forgatókönyv rég elkészült, mi vagyunk a saját stábunk. De a filmkockákat én színezem, legalább hadd én színezzem, nem pasztell lesz, csak egy-két részlet, a többi meg majd csupa élet!"

Jó színezést!
Soma Mamagésa
weboldal

A teljes cikket itt olvashatod.